Arnoud, Esther, Mabel, Merle en Myrthe in Singapore

..vanaf April 2012 t/m Juni 2013 in Houston, Texas.

Saturday, October 07, 2017

Bangkok


Vorige week vertrok ik Zondagochtend t/m Woensdagochtend naar Bangkok. Samen met andere vrijwilligers uit de regio (IndonesiĆ« (3), Thailand (4), Cambodja (1), India (1), Fillipijnen (2), Japan(1), HK (1),  die namens de Nederlandse ambassades als reclassering medewerkers verantwoordelijk zijn voor het emotioneel begeleiden van gedetineerden, waren we uitgenodigd voor een mini-conferentie.
Een buitenkansje voor mij natuurlijk. Er waren 2 mensen van Buitenlandse Zaken (hoofd Consulaire Zaken en een assistent) en 2 mensen van Bureau Buitenland uit NL over. 


De taxichauffeur die me van het vliegveld naar het hotel bracht, leende m'n leesbril haha. Leuk mannetje, tja, hij moest toch kunnen lezen waar ik heen moest. Ik heb de poten goed door het sop gehaald brrrr, ik moest me even achter m'n oren krabben ))). 

Naast kennismaking met elkaar en voor mij met een heel nieuw terrein (we kregen best veel leesvoer vooraf; van alles kwam aan de orde!), werden er ook veel ervaringen gedeeld. Allerlei delicten, maar vooral fraude, drugs, kinderporno en mensensmokkel. In de meeste landen geldt nog de doodstraf en zijn de omstandigheden bizar slecht. Naast achtergrondinformatie, wetten, trends, cijfers, aanpak, het uitwisselen van ervaringen en specifieke cases, was er het meest aandacht voor het humanitaire deel. 

We hadden de trainingen op de residentie in Bangkok. 


Ik vond het geweldig leuk om bij te kunnen zijn en ik heb zeker geleerd! Nu nog een boef vangen.

De afgelopen 2 jaar heb ik een aantal uren per week bij Aware (redelijk grote en bekende Ngo hier sinds 1985) gewerkt, als counselor aan de telefoon. Na een interne cursus van een half jaar (1xp/wk). We bieden emotioneel support, juridisch advies, regelen voorspraak bij de rechtbank indien noodzakelijk, en crisisopvang voor vrouwen/kinderen die in zeer moeilijke omstandigheden verkeren. Ik kreeg steeds meer expat vrouwen aan de lijn (mishandeling, buitenechtelijke relaties, vragen over bijvoorbeeld voogdijschap) maar voornamelijk vrouwen uit Aziƫ die op een dependant pas hier verblijven en in zeer nijpende situaties terecht zijn gekomen. Cultuurverschillen! Dit is slechts een deel van wat Aware doet.


We werken stevig achter slot en grendel. Met enige regelmaat krijgen we bezoek van boze betrokkenen of mensen met stoornissen. Er wordt gewerkt met pseudoniemen. 


Ik ben sinds de zomer niet meer geweest na een lange periode heel consequent wel. Het ging me goed af en die feed back ontving ik ook. Ga me beraden of en hoe op te pakken vanaf hier.