Arnoud, Esther, Mabel, Merle en Myrthe in Singapore

..vanaf April 2012 t/m Juni 2013 in Houston, Texas.

Monday, October 19, 2009

Zeedollars












We hebben schelpen gezocht op Bin Tan. Pak je nou alleen de gafe schelpen op of ook degenen met een imperfectie? We zagen de jeugdige schoonheid en het verweerde 'gezicht' van de ouderdom terug...
Rijk van de zeemuntjes zijn we niet geworden. Wel vonden we behoorlijk wat 'zanddollars' en wat blijkt;
De zanddollar is een stekelhuidige (Echinodermata) en familie van de zee-egels. Als dit dier in leven is, is het bedekt met zeer kleine stekeltjes die het volledige skelet omgeven. Het dier wordt tussen de 2 en 6 cm groot.
De zanddollar heeft vijf reeksen porien die in een bloemblaadjespatroon zijn geschikt. De poriƫn worden gebruikt om zeewater in het interne kanaalsysteem te brengen, waardoor dit diertje zich kan bewegen.
Een zanddollar bestaat uit een skelet (chitine en calcium), met kleine stekels. Vele fijne trilhaartjes bedekken deze uiterst kleine stekels. De arm of pootjes brengen het voedsel naar de voedselgroeven onderaan in het midden van het skelet.
De stekels op de enigszins afgevlakte onderkant van het dier staan het toe om langzaam door het zand te kruipen of om een klein holletjes of tunneltje te graven.
Op de bodem van de oceaan worden zanddollars in grotere aantallen gevonden. De geslachten leven steeds afzonderlijk en de geslachtscellen worden vrijgegeven in een waterkolom. De vrij-zwemmende larven ondergaan gedaanteveranderingen gedurende vele groeistadia, alvorens hun skelet wordt gevormd. Eenmaal hun skelet is gevormd, is het zwemmen voorbij en blijven ze tot het einde van hun leven op de bodem.
De naam "zanddollar" is een verwijzing naar hun ronde vlakke vorm die veel weg heeft van een muntstuk.
Tegen de tijd dat het skelet het strand bereikt en wordt gevonden, is het al ontbonden. De stekels en organen zijn dan al verteerd.
We kwamen nog klasgenootjes van Mabel en Merle tegen!