Arnoud, Esther, Mabel, Merle en Myrthe in Singapore

..vanaf April 2012 t/m Juni 2013 in Houston, Texas.

Friday, February 15, 2008

Chinees Nieuwjaar










Chinees nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, dat de dag is waarop de tweede (heel soms de derde) nieuwe maan nĂ¡ het winter-solstitium plaatsvindt. (solstitium=zonnewende=gebeurtenis waarbij de zon, vanuit de aarde gezien, de meest Noorderlijke of Zuiderlijke positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen.)

Chinees Nieuwjaar wordt in China en Taiwan, maar in vele Chinatowns in de wereld gevierd. Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen ook hun nieuwjaar. Maar ook Mongolen en Tibetanen vieren het op dezelfde datum. In 2008 is het Chinese jaar: 4705. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. (op school van de meisjes en op veel kantoren wordt er ook gedanst)


Volgens legenden was Nian een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de groots menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.
Wij migreerden voor een weekje naar Perth. We bezochten vrienden die daar naartoe zijn geemigreerd, Arnoud werkte er nog 2 dagen en we genoten van zon, zee, strand, bbq en...kangaroes!!

We zijn ook met Tom en Eveline meegegaan de Swan Valley in, een bekend wijngebied in West Australie. Onderweg stopten we om oa de foto te nemen van de kangaroes en struisvogels.